Nya arbetslinjen: Det ska INTE löna sig att arbeta



Jan Björklund vill införa 16-timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Finns det medfödda skillnader mellan män och kvinnor?

Detta är en fråga som alltid intresserat mig. Att män och kvinnor ser olika ut och har olika fysik är givet, men är detta bara ytliga skillnader eller finns det också psykologiska skillnader i mäns och kvinnors sätt att tänka och känna som är grundat i genetiska olikheter?

Den psykologiska forskning jag tagit del av om könsskillnader (bl.a. Larsen & Buss, 2008) ger detta svar:

Att det finns skillnader är förstås oomtvistat, orsaken till dessa skillnader är dock svårare att definitivt reda ut. I frågan om medfödda, biologiska skillnader finns det i huvudsak två positioner inom forskningen: minimalister och maximalister. Minimalisterna hävdar att i den mån det finns medfödda skillnader så är de minimala, maximalister menar att de medfödda skillnader förvisso kan synas vara små men att de får stora konsekvenser. Båda sidor är dock relativt eniga om att de empiriska belägg för medfödda skillnader som finns är ganska svaga och att de observerade effekterna inte är särskilt stora. Ytterligare forskning kanske kan ge en klarare bild, men området är svårt att studera då arv och miljö i praktiken är oseparerbara. Viktiga slutsatser i sammanhanget är också att variationen mellan individer är betydligt större än variationen mellan grupperna män och kvinnor. Om skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittslängd är ganska stor så finns det ingen psykologisk faktor som ens når i närhet till någon liknande observerad effekt. De effekter som kan urskiljas är ytterst små och avgränsade till ett fåtal områden. Vi är alltså i alla avseenden mer lika än olika, och olikheterna mellan olika individer är mångdubbelt större än olikheten mellan könen.

Att män och kvinnor ändå uppvisar stora inbördes skillnader förklaras nog alltså bäst med samhällsstrukturers påverkan i form av socialisation.

Filippa är ledsen

Stackars Filippa, varför ska just hon drabbas, som är så ung?

För att citera Filippa: "För att vara riktigt ärlig så vet jag knappt vad facket är. [...] I höst hoppas jag på att få börja plugga i Uppsala för att bygga vidare på mina gymnasiebetyg för att kvalificera mig för fortsatt utbildning inom reklam och marknadsföring. Då hoppas jag att jag har en underbar sommar med ett fantastiskt sommarjobb i bagaget."

Så hon bör väl inte bry sig om arbetares villkor? Vilket ansvar har egentligen människan för sin nästa? Liberalismens svar är väl som alltid att: du behöver inte bry dig om någon annan om du inte vill. Det är inte etiskt, och det är inte att inse våra ömsesidiga beroendeförhållanden.

För en stor del av befolkningen så är livet som arbetare inte bara ett tillfälligt sommarjobb innan nästa steg i karriären. Men denna tråkiga outbildade massas intressen kan Filippa glatt skita i, för hon har ju lite viktigare saker för sig än så. Hon vill ju "börja bygga mitt CV och lägga grunden för framtiden". Hon vill ju bara jobba på Gröna Lund en sommar, men hindras av arbetares organiserade kamp för bättre villkor för alla arbetare. Känner man inte för att fälla en tår över samhällets avgrundsdjupa orättvisor?

Jag lider också i solidaritet med svenska semesterfirare som hindras från sin rättmätiga sol-och-bad-semester av protester och upplopp i rödskjortornas Thailand.

Finn ett fel



Enkel matematik? Inte för borgerlig media.

Folk är bra kloka emellanåt...


Mumma för en tillväxtkritiker!



EU-kommissionen visar sig från sin bästa sida... :)

Svenskt Näringsliv ömsar skinn...



9 år efter Svenska Arbetsgivareföreningens namnbyte till Svenskt Näringsliv bestämmer sig alltså organisationen för att ytterligare en gång byta namn. Detta för att "som ett led i en mer offensiv satsning på opinionsbildning inför valet förtydliga för allmänheten vår agenda" enligt VD Urban Bäckström.

Dagens partiprogram

"I konflikten mellan kapital och arbete företräder socialdemokratin alltid arbetets intressen. Socialdemokratin är och förblir ett antikapitalistiskt parti, som alltid byggt motkrafter mot kapitalets anspråk på makt över ekonomi och samhälle."
--Socialdemokraternas partiprogram 2001

Be afraid...



Be very afraid!

Vänstern goes borgerlig



Vänsterpartiet har gått och blivit småborgerligt! Symfoniorkester på partikongressen, svårt att höra någon spontan kampanda i de välarrangerade stråkarna... Som om det inte räckte med ett halvborgerligt vänsterparti i Sveriges riksdag! ;)

Äntligen!



Äntligen lite goda politiska besked i det här landet efter fyra års borgerlig öken...!

Visst kunde man gott önska sig lite ytterligare skattehöjningar, men förhoppningsvis kommer det i sinom tid. Steg för steg får den borgerliga politiken rullas tillbaka...

Dagens dikt

Det var inte jag som valde saken
utan saken
som valde mig.

Det var inte jag som uppsökte kampen, det var kampen
som kom min väg,

och nu är jag delaktig.

--Pentti Saarikoski

Dagens Sahlin

" ...den som står vid rodret ska stå vid rodret. Ve den skeppare som släpper rodret när molnen tornar upp sig. Ve den skeppare som lämnar skutan när vågorna går höga. Och ve den skeppare som skyller den valda kursen på vindens riktning. Den som står vid rodret bär ansvaret för kurs och färd. Och han ska stå till svars när skutan är i hamn.
Skepparen på skutan Sverige heter inte Finanskrisen.
Han heter Fredrik Reinfeldt.
Kära vänner,
Nu vill jag ta över rodret."

--Mona Sahlin, 1 maj 2010

RSS 2.0