Finns det medfödda skillnader mellan män och kvinnor?

Detta är en fråga som alltid intresserat mig. Att män och kvinnor ser olika ut och har olika fysik är givet, men är detta bara ytliga skillnader eller finns det också psykologiska skillnader i mäns och kvinnors sätt att tänka och känna som är grundat i genetiska olikheter?

Den psykologiska forskning jag tagit del av om könsskillnader (bl.a. Larsen & Buss, 2008) ger detta svar:

Att det finns skillnader är förstås oomtvistat, orsaken till dessa skillnader är dock svårare att definitivt reda ut. I frågan om medfödda, biologiska skillnader finns det i huvudsak två positioner inom forskningen: minimalister och maximalister. Minimalisterna hävdar att i den mån det finns medfödda skillnader så är de minimala, maximalister menar att de medfödda skillnader förvisso kan synas vara små men att de får stora konsekvenser. Båda sidor är dock relativt eniga om att de empiriska belägg för medfödda skillnader som finns är ganska svaga och att de observerade effekterna inte är särskilt stora. Ytterligare forskning kanske kan ge en klarare bild, men området är svårt att studera då arv och miljö i praktiken är oseparerbara. Viktiga slutsatser i sammanhanget är också att variationen mellan individer är betydligt större än variationen mellan grupperna män och kvinnor. Om skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittslängd är ganska stor så finns det ingen psykologisk faktor som ens når i närhet till någon liknande observerad effekt. De effekter som kan urskiljas är ytterst små och avgränsade till ett fåtal områden. Vi är alltså i alla avseenden mer lika än olika, och olikheterna mellan olika individer är mångdubbelt större än olikheten mellan könen.

Att män och kvinnor ändå uppvisar stora inbördes skillnader förklaras nog alltså bäst med samhällsstrukturers påverkan i form av socialisation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0