Aktuellt-reporter försöker debattera med Carl Bildt

Inte varje dag man står på Carl Bildts sida i en intervju som under en kort tid tar karaktären av en debatt, där Lennart Persson tar Israels parti (i form av djävulens advokat i enlighet med den kritiska/"opartiska" journalist-normen, eller av egen personlig övertygelse). 04:53 in i inslaget tillbakavisar Carl Bildt Perssons/Israels märkliga "argument" med bestämdhet och med hänvisning till folkrätten. Särskilt gillar jag hur Persson tycks tappa hakan när Bildt kallar Israels agerande för en "kidnappning". Åren på FN verkar ha gjort Bildt gott i alla fall, han har kläm på internationell lag, och tvekar inte på sina uttalanden.



It's Jeopardy time!

Svaret: Kärnvapenbestyckad skurkstat i Mellanöstern som regelbundet bryter mot internationell lag och mot de mänskliga rättigheterna.

Frågan är?



(Ledtråd: Namnet börjar på I och har ett R och ett A i sig)

Historisk parallell

Luftbron till Västberlin.

1948-1949 inrättade Östtyskland en blockad för att försöka svälta ut Västberlins befolkning för att därmed kunna ta över staden. Blockaden hindrades dock av USA m.fl. som förde in mat och förnödenheter via flygplan.

Sedan kriget i Gaza vintern 2008 använder Israel samma taktik, man försöker svälta ut Gazas civilbefolkning i tron att de därmed kommer resa sig mot Hamas-regimen. En strategi som inte bara är vidrig, den är också kontraproduktiv då den bara intensifierar befolkningens hat mot Israel och stödet till Hamas (något som även utrikesminister Carl Bildt har insett).

Den solidaritet som västmakterna visade med blockadens offer i Västberlin borde man också visa med palestinierna som lider mångdubbelt i Gaza, blockaden måste brytas och humanitär hjälp kunna föras in obehindrat.

RSS 2.0