Paint-hysteri


Röd i själ och hjärta

blablabla

Ja, resultatet talar ju för sig själv. Trots att Axess är en utpräglad högertidning så måste jag säga att deras partisympatitest nog var det enklaste, bästa och mest opartiska test jag har gjort i denna kategori.

Det är tätt i toppen som ni ser, av det att döma så skulle man ju kunna dra slutsatsen att de rödgröna är rätt enade, fast det kanske är att tänja lite på tolkningen av resultatet. Att Vänsterpartiet vann kom väl inte som någon större överraskning då jag valde att sympatisera med en sex timmars arbetsdag (som en viljeinriktning) och kanske inte alltid nyanserade mina svar så noga. Men dom gamla betonghäckarna är hack i häl.

Lite glad är jag också för att man (s, v, mp) har enats om att höja skatterna efter valet. Det är viktigt, för det visar att vi inte bedriver en oansvarig ekonomisk politik med ofinansierade reformförslag, att vi låter välfärden få kosta och framförallt - att vi har ett tydligt alternativ till högerns skattesänkarpolitik! Det funkar inte att kräva mer, fler och bättre inom offentlig sektor, höjd a-kassa och sjukförsäkring utan att ha en plan för hur detta ska bekostas, och givetvis ska det bekostas genom solidarisk och progressiv finansiering via skattesedeln. Det är mest rättvist för flest.

Näringslivspropaganda...

Är inne på studera.nu och förbereder mig för att göra min tredje sena anmälan till högskolan (tredje gången gillt?).

Tyvärr verkar det som om man knappt kan ta ett steg i samhället längre utan att ramla över näringslivspropaganda, här råkar jag klicka på en länk och hamnar på jobbklippet.se, en "quiz" som basunerar ut "Klipp dig och skaffa ett jobb". Frågorna är ungefär lika sammansatta som det utropet. På frågan "Vad skulle du ta med dig till en öde ö" finns bland oskyldiga svarsalternativ som "fiskeredskap" och "sololja" också alternativet "Ayn Rands The Fountainhead"* - här sätter jag nästan i halsen!

Och nästa fråga är ännu värre:

"Politiskt ligger du?
a. Ultragrön
b. Har varit med i MUF sedan födseln
c. Liberalare än jag finns inte
d. Allt är för likriktat - jag valvägrar tills de stramar till sig
e. Jag är den otrogna, opolitiska sorten"

Kommentarer borde ju egentligen vara överflödiga, valet står alltså mellan ekofundamentalist, ultraliberal och soffliggare? Ja, fler alternativ finns väl inte...

Resultatet av quizen placerar dig antingen som, i grova drag, statsvetare, ekonom, miljövetare, datatekniker eller medievetare. Anledningen till att du ska välja just dessa yrken motiveras med ren materialism ("årgångsviner", "nya maccar", "dansk design", "toppfrisör en gång i veckan") men i miljövetarens fall med att du "vill rädda världen". Humaniora finns givetvis inte representerat.

Intressant att man inte ens i ett ganska oskyldigt test för studenters studieval kan låta bli att slänga in lite extrem högerpolitik. Bra jobbat Svenskt Näringsliv!

Läser också en bra artikel i DN om hur humanistisk forskning sätts på undantag när universiteten ska "producera jobb och tillväxt": "Uträknad humaniora" - Tydligt är att Svenskt Näringsliv har vind i seglen och i mångt och mycket sätter dagordningen för regeringens högskolepolitik.



*Ayn Rand är, för dem av er som inte känner till det, en av nyliberalernas mest omhuldade filosofer - hon pläderade bl.a. för oinskränkt äganderätt, oreglerad kapitalism, ohämmad egoism, nattväktarstat, naturrätt, en objektiv moral och var en tydlig motståndare till altruism och välfärdsstaten. Värderingar som är oerhört främmande för, och står väldigt långt ifrån, det samhälle vi lever i idag. (Tack och lov! Jag hade inte velat leva i Ayn Rands "utopi", för en aning om hur det hade kunnat te sig rekommenderar jag spelet Bioshock)

RSS 2.0