Kapitalism på lätt svenska



Såhär kan alltså vårt finansiella system bete sig i praktiken om det finns otillräckliga regleringar. Alla människor i kedjan tänker bara på sin egen kortsiktiga vinst och bryr sig inte mycket om vad som blir av det hela på ett långsiktigt makroplan. Att individuell egennytta lätt kan omvandlas till kollektiva dumheter är inget nytt, redan 1968 lade Garrett Hardin fram ett sådant exempel i sin inflytelserika essä Tragedy of the Commons. Ett liknande exempel återfinns i det spelteoretiska fångarnas dilemma, som stötts och blötts sedan 1950.

Grattis amerikaner!

Och presidenten Obama förtjänar väl ett grattis han också, oavsett om man tror att det är aktörer eller strukturer som driver den historiska utvecklingen framåt (eller rentav produktivkrafternas utveckling och klassernas kamp i ett dialektiskt förlopp).

Representanthuset röstade ja till en sjukförsäkringsreform  som innebär att långt fler än tidigare får tillgång till försäkringskydd.

Grattis indeed. Obama har helt rätt när han säger att "this isn’t radical reform. But it is major reform. This legislation will not fix everything that ails our health care system. But it moves us decisively in the right direction. This is what change looks like."

I den bästa av världar så fortsätter landet sin resa i färdriktning vänsterut, så pass mycket som amerikansk kultur och politik präglar resten av världen så ser jag positiva effekter av det långt utöver landets gränser. I den bästa av världar så är nyliberalismens tid nu ute, deras sand har runnit ut och klockan klämtar förebådande för en stundande ny världsordning. Ja, man ska väl inte hoppas på för mycket (typ socialism) men att världen blir lite mindre dålig är ju nästan bra.



:)

DN:s webbfråga



Nej, det får vi väl hoppas att det inte är...

Socialismens år

2010 ser ut att bli ett bra socialistiskt år för mig, och förhoppningsvis för alla jordens människor. Först Michael Moores Capitalism - A Love Story som gör upp med den amerikanska kapitalismens falnande gloria och förespråkar sann vänsterradikalism i form av ekonomisk demokrati. Därefter den fenomenala The Spirit Level av Wilkinson & Pickett som med övertygande argumentation och bevisföring demonstrerar jämlikhetens överlägsenhet och skisserar en trovärdig och genomförbar väg dit som inte går via utopismens omvälvande höjder. En bok som är nog så radikal som någonting jag tidigare läst - och gott kan tjäna som både Kapital och Manifest för 2000-talets kamp.

2010 är också året då Sverige för första gången får en rödgrön regering och sin första kvinnliga statsminister. Låt oss använda denna chans och gå från ord till handling, jämlikheten kan inte längre bli satt på undantag i den ohållbara tillväxtideologin - den är en förutsättning även för radikal grön politik. Det är inte värdigt ett arbetareparti att låta klyftorna växa utan att med vår makt och fasta vilja stöpa om samhället i riktning mot social och ekonomisk utjämning.

Gott rött år!

Dagens Strindberg

"Avundsjuka är överklassens ord för rättskänsla"
--August Strindberg

Nya moderaternas nya profil




(Källa)

RSS 2.0