Den akademiska grunden till högerpolitiken

Ganska fasansfullt egentligen, den verklighetsfrånvända människosyn som återfinns inom nationalekonomin och inom den politiska högern. Kanske är det enklare att ställa dessa krav i trygg förvissning om att varken en själv eller ens egna barn någonsin kommer få uppleva den verklighet som man gärna tvingar på andra?

Professor Radetzki talar klarspråk.


Vad som är ännu mer skrämmande är att det i dag, 10 år senare till stor del är (eller är på väg att bli) verklighet. Linjen man kan följa i Radetzkis argumentation är analog med Centerpartiets och Moderaternas retorik. I läckta interna dokument har ju också avslöjats att ett av målen med högerns finanspolitik är att sänka de lägsta lönerna. Till vilkas nytta?

"Hungriga lejon jagar bäst" hävdar Radetzki och ansluter sig till en lång tradition av folkfientlig socialdarwinism när han utan eftertanke översätter förhållanden i djurriket till mänskliga domäner, underförstått motiveras människor lika simpelt som djur. Ett häpnadsväckande påstående som visar på att han bara tillägnat sig den kanske mest basala insikten i vad som motiverar människor - dvs. yttre, fysiologiska behov. Han bortser alltså helt från att människor skulle ha någon som helst inre motivation att handla. Motivationspsykologin överblickar ett område långt bredare än ekonomiprofessorns snäva motivationstunnel.

Särskilt intressant tycker jag att hans erkännande att han inte har något konstruktivt förslag för vad den "restgrupp" av "lågkompetenta, lågproduktiva" människor som trots denna politik inte för det bättre ska göra. Att som Radetzki och högern acceptera att människor på 2000-talet ska tvingas leva i permanent fattigdom utan möjlighet till ett värdigt liv - det är inte värdigt människan.

Twisten på slutet förtjänar egentligen ett kapitel för sig kring vilken ställning moralen och medmänskligheten har i detta tidevarv av ekonomism och blind marknadsfundamentalism.

Detta borde alla se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0