Feministisk porr!?

DN skildrar idag i en serie artiklar feministisk porr; vad är feministisk porr, porren och feminismen historiskt samt även en intervju med en feministisk porrfilmare. Intressant för oss som var engagerade i den heta debatt detta ämne väckte på SSU-kongressen i Uppsala, där förbundsstyrelsens förslag om att förbjuda porrindustrin avslogs av kongressen.

Även på Newsmill pågår diskussionen för fullt om feministisk porr; "Porren är mitt vapen mot gud och kapitalismen", "Fler kvinnor borde göra porrfilm", "Rätt att skattebetalarna finansierar våra porrfilmer", "Vi behöver fler kåta kvinnor i offentligheten" och "Självklart kan det vara feministiskt med porr!"

Personligen så är jag glad över att man beslutade att inte försöka förbjuda dessa uttryck för sexualitet, inte minst för att något sådant är lika orealistiskt som att försöka stoppa fildelningen genom lagstiftning. Ett förbud hade ju visserligen effektivt stoppat detta projekt från att få statliga pengar via Svenska Filminstitutet, men det var väl inte dessa feministiska porrfilmare man ville sätta dit? Den konventionella porrindustrin hade antingen gått under jorden eller flyttat utomlands, och svenskens tillgång till porr hade varit i stort sett oförändrat, då internet är den dominerande distributionsformen. Jag är glad att de pragmatiska argumenten vägde tyngst i verklighetssynens ungdomsförbund, även om debatten givetvis också kom att handla om värderingar och inte minst sexualmoral.

Kommentarer
Postat av: Anders Ekman

Det låter onekligen som ett utslag av moralpanik från FS sida...



Vilka effekter ett förbud hade fått på sexualbrottsstatistiken borde nog också ha fått viss uppmärksamhet. Men man kanske inte är för forskning som går emot den egna uppfattningen?

2009-08-28 @ 20:02:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0